Transitievergoeding “kwijt” door vervallen huurtoeslag

 

De regels bij ontslag kunnen onrechtvaardig uitpakken. Aldus een ontslagen werknemer die zijn zaak tot aan de Raad van State aanvecht. Hij ontvangt in 2016 huurtoeslag vanwege een laag inkomen. Hij werd in 2016 ook ontslagen, waarbij hij een transitievergoeding meekrijgt. Die transitievergoeding verhoogt zijn inkomen, waardoor hij de huurtoeslag en andere inkomensafhankelijke toeslagen moet terugbetalen.

 

Transitievergoeding bedoeld voor outplacement en opleiding

Een transitievergoeding is bedoeld om scholing en outplacement (van werk naar werk begeleiding) te betalen om zo de kans op een nieuwe baan te vergroten. Het is geen wettelijk vereiste om de transitievergoeding te besteden aan opleiding en outplacement. Mensen kunnen er ook voor kiezen de transitievergoeding te laten uitbetalen. Dan telt de transitievergoeding mee bij het inkomen. Bij deze ontslagen werknemer werd zijn jaarinkomen daardoor te hoog en verviel het recht op huurtoeslag. Boven 30.000 inkomen per jaar (voor samenwonenden, voor alleenwonenden is dit 22.700) vervalt het recht op huurtoeslag. 

 

Doorprocederen tot het Europese Hof van Justitie

Tot nu toe heeft de man bij elke rechtbank ongelijk gekregen. De vraag is of de Raad van State hier wel iets aan kan doen. De Raad van State beoordeelt alleen of regels goed worden toegepast, maar kan regels niet veranderen. Dat kan alleen de politiek. De man overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen als hij zijn zaak weer verliest. 

Meer over ontslag en huurtoeslag

Meer over ontslagvergoeding besteden aan outplacement

 

 

Financieel advies geeft inzicht in uw financiele situatie na ontslag

Heeft u te maken met ontslag en ontvangt u een ontslagvergoeding ? Wilt u weten welke gevolgen dit heeft voor u ? Onze financieel adviseurs geven inzicht uw financiele situatie na ontslag. Bel 088 20 50 800 en spreek direct een financieel adviseur.