Wat te doen met uw ontslagvergoeding en transitievergoeding

U moet altijd belasting betalen over uw ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding wordt namelijk gezien als inkomsten. 
De transitievergoeding wordt ook gezien als inkomen, echter u kunt belastingbetaling voorkomen door de transitievergoeding te besteden aan outplacement of een opleiding. Als u de transitievergoeding NIET gebruikt voor outplacement of een opleiding, betaalt u gewoon belasting. De vraag is wanneer u een transitievergoeding ontvangt en wanneer een ontslagvergoeding. Bij ontslag via UWV of de kantonrechter ontvangt u een transitievergoeding. Hetzelfde geldt bij een aflopend tijdelijk contract. Bij ontslag met wederzijds goedvinden (komt UWV en de kantonrechter niet aan te pas) of via een sociaal plan kunt u recht hebben op een ontslagvergoeding. De hoogte daarvan is niet wettelijk vastgelegd, maar meestal de uitkomst van onderhandelingen tussen werkgever en werknemers. Voordeel is dat deze ontslagvergoeding hoger kan zijn dan de wettelijke transitievergoeding.     
 

Transitievergoeding voor outplacement
U kunt de transitievergoeding besteden aan een opleiding of outplacement. Dan betaalt u geen belasting. De Belastingdienst betaalt dus mee aan uw opleiding en outplacement begeleiding.

Direct uit laten keren door de werkgever
De werkgever stort het netto bedrag op uw bankrekening. U kunt direct over het geld beschikken; uw (ex-)werkgever draagt loonheffing (belasting) af aan de belastingdienst. Voor het berekenen van de belasting wordt uw ontslagvergoeding opgeteld bij uw overige inkomen. Ontslagvergoedingen en transitievergoedingen kunnen hoge bedragen zijn, in het progressieve belastingstelsel betekent dit dat u 49,5% belasting betaalt over uw vergoeding.

 
De belastingtarieven in 2021 zijn:

Jaarinkomen 2021  Belasting percentage
0 tot € 68.507  37,1%
€ 68.507 en hoger  49,5%

 

Wat te doen met uw netto ontslagvergoeding of transitievergoeding?

Er zijn verschillende bestedingen mogelijk met het netto bedrag. Onderstaande voorbeelden laten zien wat die na een aantal jaren opleveren.

1.   Sparen met netto vergoeding

Stel, uw netto vergoeding bedraagt € 30.000. Als u het geld 10 jaar vastzet tegen 2% rente, is dat bedrag na 10 jaar opgelopen tot € 36.570. Daarbij is geen rekening gehouden met de eventueel te betalen vermogensrendementsheffing. Die moet u betalen over uw vermogen voor zover dat meer dan € 30.846 bedraagt (of het dubbele als u een fiscaal partner heeft).

Wilt u meer informatie ontvangen over deze mogelijkheid: aanvraag adviesgesprek

2.   Beleggen met netto ontslagvergoeding

U kunt dit geld ook beleggen. Dat is riskanter: u loopt het risico dat uw beleggingen over 10 jaar minder waard zijn dan nu. Stel dat u gemiddeld 5% rendement behaalt, dan heeft u na 10 jaar een bedrag van € 48.867. Let op: u kunt uw geld ook kwijt zijn.

3.   Hypotheek aflossen met netto ontslagvergoeding

Stel dat u 5 procent rente over uw hypotheek betaalt en u betaalt 37,1% inkomstenbelasting. U betaalt dan netto (dus na inkomstenbelasting) 3,1% rente: (100 – 37,1%) * 5% = 3,1%.

Als u uw ontslagvergoeding van € 30.000 gebruikt om uw hypotheek af te lossen, betaalt u jaarlijks netto 3,1% van € 30.000 = € 888 minder aan rente. Na 10 jaar is uw besparing opgelopen tot € 8.880. Bovendien hoeft u aan het eind van de rit minder af te lossen en heeft u wellicht een hogere overwaarde op uw woning. Lagere uitgaven aan rente en een lagere schuld door de aflossing leiden na 10 jaar tot een vermogen van € 38.880 (30.000 + 8.880)

Bestel nu gratis het boekje 'ontslagvergoeding 2021'

Ontvang gratis boek ontslagvergoeding

Lees alles over ontslag en ontslagvergoeding 2021
en bestel het gratis boek.

Gratis aanvragen

Adviesgesprek aanvragen

Maak direct een afspraak met één van onze gedreven adviseurs.

Maak afspraak

Bestel GRATIS boek Van werk naar WERK

Ontvang gratis boek “Van werk naar WERK” van NextJob Outplacement. In dit boek staan tips voor het vinden van een nieuwe baan.
Gratis aanvragen